Wethouders vertrekken steeds vaker voor einde ambtstermijn

Het gebeurt steeds vaker dat wethouders hun functie neerleggen voordat hun ambtstermijn is verstreken. Dat zegt Ton Roerig, directeur bij de landelijke Wethoudersvereniging in het Algemeen Dagblad. Vaak gebeurt dit met het oog op het vinden van een baan na het wethouderschap.

Geen gespreid bedje

Voor wethouders is het vaak niet eenvoudig om aan een baan te komen na hun ambtstermijn. Zo bevestigt Roerig:  “Wij weten uit onderzoek dat zij niet in een gespreid bedje terechtkomen. Werkgevers zitten niet te wachten op oud-politici. Zeker niet als je bedenkt dat hun gemiddelde leeftijd rond de 55 jaar ligt.”

Het vertrekken voor het einde van de ambtstermijn is volgens Marcel Boogers, hoogleraar regionale en lokale overheden, geen bestuurlijk zonde meer: “De politieke houdbaarheid van een wethouder is maximaal twee termijnen. Daarna is het gewoon op. Dan moet je bijtijds om je heen gaan kijken. Natuurlijk verliezen gemeenten zo bestuurservaring, maar de laatste driekwart jaar voor de verkiezingen gebeurt er toch niks nieuws. En een nieuwe wethouder kan best op de winkel passen.”

Vroeg investeren loont

POSG weet als geen ander dat anticiperen op een naderend vertrek als wethouder van groot belang is. En dat wethouders op eigen kracht er lang niet altijd in slagen een betekenisvolle loopbaanstap te maken. Anticiperen op een naderend vertrek moedigen wij dan ook aan middels het Executive Career Coaching programma.

Gerard Kerkhof, Senior Managing Consultant, begeleidt en coacht (oud-)wethouders en bestuurders: “Vroeg investeren in coaching en loopbaanbegeleiding loont.” Als voorbeeld noemt Kerkhof de coaching van twee wethouders, beiden ouder dan 50 jaar: “Na elf jaar wethouderschap zagen zij het einde van hun politieke carrière aankomen. De gemeente gunde hen begeleiding op niveau als blijk voor bewezen diensten. Door te anticiperen op hun naderende vertrek en deze kans te pakken vonden beide wethouders binnen een jaar een nieuwe, vaste baan!”

Meer weten over Executive Career Coaching

Lees onze pagina over het programma of neem contact op met Gerard Kerkhof, Senior Managing Consultant bij POSG via gkerkhof@posg.nl of telefonisch via 06 218 075 63.

Terug naar het nieuwsoverzicht >