Expertisebijeenkomst ‘Remotie; taboe of kans?’

Remotie kan een heikel onderwerp zijn. Zowel voor werkgever als werknemer. Want hoe pak je dat aan? En wanneer kaart je het aan? In het kader van de intensieve samenwerking met de sector Rijk op het gebied van duurzame inzetbaarheid, organiseerde POSG donderdag 5 oktober een expertisebijeenkomst rondom het onderwerp remotie. Onder meer Tanja Verheyen sprak over de ontwikkelingen rondom het onderwerp en de nog altijd heersende taboe’s. Verheyen is onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (België) en houder van de VUB-onderzoeksleerstoel over carrièrewendingen.

Dominante maatschappelijke opvattingen

Remotie, ook wel demotie genoemd, heeft verschillende associaties in de zaal; minder salaris, opnieuw bewegen,  stap naar beneden, falen, minder aanzien/status en einde loopbaan. De dominante maatschappelijke opvattingen zijn nog altijd niet positief. Dit terwijl er voor zowel werknemers als werkgevers kansen liggen. Zo kunnen onder meer kennis en ervaring worden behouden voor de organisatie en kan burn out worden voorkomen

De remotiecurve

Wat gaat er vooraf aan remotie? Het proces vat Verheyen mooi samen in de remotiecurve (zie afbeelding). Verheyen benadrukt hierbij dat het geven van tijd voor het komen tot een kantelmoment erg belangrijk is.

Steeds meer aandacht

Remotie blijkt steeds meer aandacht te krijgen binnen organisaties. Het belang en de kans van het fenomeen worden steeds meer ingezien. Verheyen neemt de zaal mee in een aantal bekende voorbeelden van remotie (denk bijvoorbeeld aan het aftreden van Wouter Bos) en bespreekt een aantal grote organisaties die serieus met het onderwerp omgaan.

Maak remotie vroeg bespreekbaar

Eén van de belangrijke tips van Verheyen is het zichtbaar en bespreekbaar maken van de mogelijkheden met betrekking tot remotie binnen een organisatie. Communiceer mogelijkheden en duidelijke procedures en laat hierbij altijd ruimte voor maatwerk. Spreek hierbij niet van een tool of HR-instrument, maar vlieg het thema aan in een gespreksvorm.

Na de pauze gaan de aanwezigen in groepen dieper in op het onderwerp en hierbij blijkt duidelijk dat het leeft. Tijdens de afsluitende borrel wordt er dan ook nog volop nagepraat over het onderwerp.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over remotie of wilt u nog eens napraten over de bijeenkomsten en de manier waarop u remotie bespreekbaar kunt maken binnen uw organisatie? Neem dan contact op met Margot van Opstal – van Hoijdonck, Projectleider Contractovername voor sector Rijk bij POSG via 06 113 230 65 of per e-mail via mvanopstal@posg.nl. Of kijk voor meer informatie over onze dienstverlening op de pagina met betrekking tot de samenwerking tussen het Rijk en POSG >>

Hieronder vindt u enkele sfeerbeelden van de bijeenkomst