Gelukkig in de file

Een bijdrage van Kim Cortenbach, Senior Adviseur Mobiliteit

Een hele rij blije mensen alleen in hun auto, samen met een podcast op weg naar hun ideale baan. Uitgerust en vol energie om weer te starten met werken.

Herkenbaar? Een baan waar je energie van krijgt en waar je energiek in staat dat zelfs de file je minder uitmaakt. Een baan waar je van leeft maar ook een waar je voor wil leven.

Bestaat deze baan? Jazeker, het zijn er velen omdat er zoveel wensen als mensen zijn. Het is de kunst deze plek te vinden. En eigenlijk begint het met zoeken en weten waar je naar zoekt.

Jezelf vragen te stellen en vooral ook eerlijke antwoorden te geven gaan helpen. Om uiteindelijk de verantwoordelijkheid te nemen en ernaar te handelen. Dan voel je je in control en sta je zelf aan het stuur en ik geloof hierdoor ook het meest in je kracht.

Vragen die ook een duidelijke plek hebben in het Van Werk naar Werk programma bij POSG. Om te zorgen dat je hierin zelf de regie neemt en op een voor jou persoonlijk goed passende manier de fasen van het programma doorloopt van Reflectie, Ambitie, Oriëntatie, Actie en Realisatie. Elk fase met elk een eigen kenmerk en elk individu met persoonlijke ruimte en maatwerk.

Reflectie

Realiseer je dat je kunt leren van datgene wat achter je ligt, het is extra bagage die je meeneemt naar de toekomst. Neem afstand en kijk met een frisse blik. Afstand nemen en loslaten is niet eenvoudig, maar zeker iets dat bij werken hoort en wat gezond is. Het helpt je bij het reflecteren en bij het zien van jouw rol in het grote geheel.

Ambitie

Wat wil ik bereiken? Is dit haalbaar? Hoe pak ik dit aan? Waar het doel voor de één betekent een carrière die steeds hoger en verder gaat, is dit voor een ander een stuk minder relevant. Per persoon kan de aanpak verder sterk verschillen. Zowel grote en kleine dingen kunnen het verschil maken. Dit kan uiteenlopen van het switchen naar een andere baan naar het veranderen van hele kleine gewoontes: maatwerk dus.

Oriëntatie

Nu je ambities helder zijn en je een idee hebt hoe je dit wilt bereiken, is het tijd het vizier op je omgeving te richten. Welke ontwikkelingen zijn er om mij heen gaande? Welke bewegingen maken mensen en organisaties? Hoe wil ik mijzelf daar tussen voegen? Hoe wordt en blijf ik vitaal en duurzaam inzetbaar? Bedenk je hierbij met welke rol jij het meest in jouw element bent.

Actie & Realisatie

Kies er voor om jouw opgestelde plan van aanpak daadwerkelijk te concretiseren. Wees niet bang om klein te beginnen en verander ingeslopen gewoontes. Een gelukkig(er) mens leidt tot een succesvol(ler) mens en niet andersom. Blijf dan ook niet hangen in eeuwige reflectie en dromen, maar kies voor echte verandering en zorg dat je aanspeelbaar bent.

Genoeg vragen en overwegingen, POSG helpt je graag. Nieuwsgierig naar jouw mogelijkheden?  Lees meer over onze werkwijze, of neem contact met mij op via kcortenbach@posg.nl of 06 295 161 04.

Terug naar het nieuwsoverzicht >