Een loopbaanstap als marathon; lessen van een hardlooptrainer én adviseur arbeidsmarkt

Een bijdrage van Johan Pluim, Senior Adviseur Arbeidsmarkt bij POSG

Het vinden van een nieuwe baan kan aanvoelen als een marathon! En soms ook als een 100 meter sprint. Belangrijk is met welke mindset je aan de start staat. Als Senior Adviseur Arbeidsmarkt bij POSG begeleid ik onze professionals bij het vinden van een duurzame loopbaanstap. Daarnaast ben ik hardloopatleet en train/coach ik andere hardlopers bij het behalen van hun doelen. De parallellen zijn groter dan je misschien denkt.

Met het stellen van doelen kan meteen de brug worden gemaakt tussen mijn twee functies. Ik kijk samen met iemand naar het doel dat hij of zij wilt bereiken en daarna naar de stappen die daarvoor nodig zijn.
Wat in mijn ogen bij beiden doelgroepen noodzakelijk is, is om uit je comfortzone te durven stappen en andere dingen te doen ten opzichte van wat je deed.

De parallellen

Doordat ik zowel actief ben in de arbeidsmarkt als in de hardloopwereld, kan ik beide groepen adviseren en begeleiden in de stappen die zij zouden moeten zetten. Maar ik zie ook de paralellen.
Voor een enkeling is het vinden van een nieuwe baan te vergelijken met een korte sprint. Starten-gas geven (sollicitatiebrief schrijven)-tempo vasthouden (gesprek voeren) en finishen (nieuwe baan).

Helaas is het voor het merendeel eerder te vergelijken met een marathon. En dat is niet verkeerd, dat is namelijk ook een leuke afstand, maar als je met de verwachting van een sprint aan de start van de marathon staat dan gaat er iets mis. Dit laatste begrijpen wij bij POSG goed en daarom wordt in de loopbaantrajecten voldoende tijd genomen voor reflectie op iemands loopbaan en oriëntatie op de mogelijke loopbaanstap.

“Als je met de verwachting van een sprint aan de
start van de marathon staat dan gaat er iets mis.”

Zelf heb ik het afgelopen weekend het Nederlands Kampioenschap Marathon in Amsterdam mogen lopen. Laten we dit pad eens vergelijken met de stappen van de arbeidsmarkt.

Trainingen:

Eigenlijk is dit het zwaarste onderdeel van het lopen van een marathon. Week in, week uit naar buiten om het juiste tempo in je benen te krijgen en duurvermogen op te bouwen. Dit vergt een  grote dosis discipline en doorzettingsvermogen. Daarbij moet je je agenda zo inrichten dat je tijd heb voor deze trainingen.

Voor het vinden van een baan is dit ook nodig. Sleutelen aan je CV en brief. Uitzoeken wat er te vinden is op de markt, welke baan spreekt je aan, welke organisaties, in kaart brengen van je netwerk. Hier zul je ook de blik naar jezelf moeten richten; en je agenda zo moeten inrichten dat je hier genoeg tijd voor hebt.

 

 

Voorbereidingen:

Om een goede marathon te kunnen lopen moet je de randvoorwaarden van te voren regelen en afstemmen. Wat doe ik aan? Hoe laat is de start? Wat doe ik ervoor? Wat eet ik van te voren? Wat eet ik onderweg? Hoe krijg ik dit tijdens het lopen? Met name het eten tijdens een marathon is van essentieel belang. Hiervoor moet je van te voren testen met gelletjes, drankjes, et cetera.
Voor mij stond afgelopen zondag mijn vader met mijn drankjes op kilometer 8 en 28, mijn eigen trainer op 13 en 34 en een van de lopers die ik train op kilometer 21. Zonder deze 3 mensen had ik niet kunnen presteren zoals ik gedaan heb.

En nu voor je sollicitatie. Aan wie moet je je brief richten? Een “geachte meneer/mevrouw” is echt niet van deze tijd. Een kort telefoontje aan wie hij gericht dient te worden is snel gemaakt. Maar ook voor je gesprek; Welke vragen kun je verwachten? Hoe laat moet je waar zijn? Wat trek je aan? Wat vertel je wel en wat niet? Wat heb je zelf voor vragen? En niet onbelangrijk: wie staan er langs de zijlijn? Met andere woorden met wie kun je voor-en achteraf sparren? Het is namelijk goed om mensen om je heen te verzamelen om ervaringen te delen. Bij POSG organiseren wij daarom groepsbijeenkomsten waarin onze professionals met elkaar hun ervaringen delen en samen trainen.

“Wie staan er bij jouw zoektocht naar een baan aan de zijlijn?
Met wie kun je voor- en achteraf sparren?”

De Race:

Dan is het zover, je gaat van start. Met duizenden anderen sta je te trappelen om van start te gaan. Het startschot klinkt en daar ga je. In mijn geval mocht ik omdat ik deelnemer van aan het Nederland Kampioenschap Marathon redelijk vooraan starten in het Olympisch Stadion, nog binnen een minuut stond ik buiten en vallen de gaten. Oei anderen zijn beter, sneller, beter getraind waarschijnlijk. En dan moet je nog 41 kilometer. Op ongeveer 13 kilometer draai ik de Amstel op, psychisch voorbereiden op het lange saaie stuk naar en van Ouderkerk a/d Amstel. Na 12 kilometer kom ik eindelijk weer uit deze sleur. En dan op ongeveer 80% is het echt een taaie kluif. De figuurlijke man met de hamer staat te wachten. Dit jaar met veel wind tegen. Zelfs de NOS benoemt dit in hun live uitzending. Op het zwaarste stuk ook nog wind tegen! Nu moet ik niet opgeven, maar nog even vol houden.

Ik kom het Vondelpark uit en begin aan de laatste loodjes, nog 2 kilometer afzien, pijn lijden. Waarom wilde ik ook al weer?
En dan de finish! Het is me toch maar mooi gelukt!

Mijn boodschap aan zowel werkzoekenden, maar ook aan de marathonloper:

Houd vol, train goed en heb vertrouwen in jezelf en jou kunnen!

Mijn tijd gisteren? 2:39:22 en daarmee nummer 37 van Nederland!

Mobiliteitsdienstverband

Meer weten over loopbaanbegeleiding van POSG en het Mobiliteitsdiensterband? Lees dan hier verder >

Lees ook over het belang van vitaliteit voor je loopbaan in dit blog Senior Loopbaancoach Daniëll van Norden >
Terug naar nieuwsoverzicht >