Duik in je loopbaan!

Als het om onze vakantieplannen gaat, zijn we niet zelden zeer kritisch. We maken tijd om de verschillende opties door te nemen en de uiteindelijke keuze tot in de puntjes voor te bereiden. Zo creëren we voor die paar weken per jaar de perfecte omstandigheden. Als we onze vakantie zo kunnen perfectioneren, waarom dan niet onze loopbaan?

Duik er in!

Je komt zonder werk te zitten of besluit zelf iets anders te gaan doen. Zelfs in een aantrekkende arbeidsmarkt moet je beseffen: het waait niet naar je toe. Duik je loopbaanplannen net zo in zoals je doet bij het plannen van die vakantie, of het vinden van de juiste studie of opleiding voor jezelf of de kinderen.

Blik terug

Weet je niet waar je moet beginnen? Pak je LinkedIn-profiel of CV er bij en blik daarmee terug op de afgelopen jaren. Welke functies heb ik gehad en bij welke projecten was ik betrokken? Geef vervolgens cijfers aan de verschillende functies en/of projecten. Waar kreeg ik energie van? Waar heb ik een duurzame bijdrage aan kunnen leveren? Waarom was dit zo?

De reflectie op de loopbaan valt niet te onderschatten; mede hierdoor zal de uiteindelijke loopbaanstap een duurzame blijken.

Pak de regie

Er zullen altijd mensen om je heen zijn die je willen helpen. Maak hier ook gebruik van, maar besef tegelijkertijd goed dat je zelf aan zet blijft. Als Adviseur Mobiliteit zie ik veelvuldig professionals beginnen aan een Van Werk naar Werk-traject en nog zoekende zijn naar hun rol in hun eigen zoektocht. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is verklaarbaar; het verliezen of opzeggen van een baan heeft veel impact op een mens. Maar als je dan ronddobbert in die open zee vol mogelijkheden, wacht dan niet té lang, maar grijp die aangereikte reddingboei en zwem zelf naar het vaste land.

Ik vind het mooi om te zien hoe professionals naarmate een Van Werk naar Werk-traject vordert, steeds meer hun regierol vinden en nemen. Des te pro-actiever ze worden, des te beter begrijpen ze hoe ze zelf de aangeboden hulp waardevol kunnen inzetten. Ik zie dit bij vrijwel iedereen gebeuren, ongeacht achtergrond of ervaring.

Begin deze zomer

Ook deze zomer is een perfect moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Neem dat moment! Begin zo klein mogelijk en maak dat begin van een nieuwe loopbaanstap.

Kim Cortenbach, Adviseur Mobiliteit
06 295 161 04
kcortenbach@posg.nl

Benieuwd wat POSG voor u  kan betekenen? Bekijk ons unieke Mobiliteitsdienstverband >