Dé wethouder bestaat niet

Saskia de Rie | Senior Managing Consultant

Dé wethouder bestaat niet, daar kom je al snel achter als je wethouders spreekt. Iedere wethouder is anders. Met andere woorden: dat ieder mens en iedere loopbaan anders is, geldt net zo sterk voor bestuurders zoals wethouders.

Wethouders verschillen al sterk als je kijkt naar hun loopbaan vóór het wethouderschap. Zo heb ik de afgelopen jaren wethouders begeleid met een bancaire achtergrond, maar ook met een agrarische, een farmaceutische-, een bouwkundige- en ict.-achtergrond. Ook qua opleidingsniveau verschillen wethouders nogal; van weinig opleiding tot universitair geschoold en gepromoveerd.

Welke loopbaanstap het meest kansrijk en succesvol is hangt ook samen met het verloop van het wethouderschap. Bijvoorbeeld de lengte, de portefeuille en de mate van succes van het wethouderschap. En niet onbelangrijk: de nieuwe houding. De meeste mensen zijn na het wethouderschap veranderd; de oude rol en functie van voor het wethouderschap passen vaak niet meer.

“Een rol als toezichthouder is vaak de eerste gedachte,
maar is zeker niet het enige toekomstperspectief!”

 

Een rol als leidinggevende na het wethouderschap lijkt vaak lastig, maar zien we in onze praktijk ook gebeuren bij ex- wethouders zonder leidinggevende ervaring sec. En het komt voor dat wethouders kiezen voor het ondernemerschap; van het opstarten van een eigen bedrijf tot het zich vestigen als zelfstandig adviseur. Een rol als toezichthouder, waar vaak als eerste aan wordt gedacht, is dus zeker niet het enige toekomstperspectief voor een ex-wethouder!

“Soms in een tussenstap nodig om tot het doel te komen:
de duurzame loopbaanstap voor de ex-wethouder”

 

Zo begeleidde ik een bestuurder die voor het wethouderschap beleidsmedewerker bij een gemeente was. Na het wethouderschap werd ze een succesvol directeur bestuurder van een kleine organisatie en inmiddels is ze aangeland in een eindverantwoordelijke leidinggevende functie van een fikse organisatie.

Soms in een tussenstap nodig om tot het doel te komen: de duurzame loopbaanstap voor de ex-wethouder. De wethouder met de agrarische achtergrond is momenteel partner bij een makelaardij in onroerend goed. En de wethouder met de bancaire achtergrond heeft inmiddels een goedlopend eigen bedrijf in ‘Crowdfunding’.

Het is een goede zaak dat de Appa-regeling in professionele begeleiding voorziet, want ‘de wethouder’ moet meer nog dan andere functionarissen zichzelf opnieuw uitvinden na het wethouderschap. Uiteindelijk vinden de meeste ex-wethouders met die ondersteuning van een goede loopbaancoach weer een passende plek op de arbeidsmarkt. Maar dat dit nog wel eens een heel andere is dan bij aanvang gedacht, komt regelmatig voor.

Conclusie is dan ook dat het van wethouder tot wethouder sterk verschilt wat de loopbaanstap wordt na het wethouderschap. Want ‘de wethouder’ bestaat niet. Vandaar dat we bij POSG altijd eerst heel goed luisteren en kennismaken zodra een ex-bestuurder contact met ons zoekt.

Onze begeleiding wordt voor iedere wethouder steeds op maat gemaakt. Dit doen we bij POSG met voor de doelgroep gespecialiseerde coaches, een groot netwerk en veel ervaring. Dit vormt de basis voor ons hoge slaagpercentage: tevreden wethouders met een mooie nieuw bestemming!

Lees hier meer over Executive Career Coaching van POSG >

In een reeks van vier verhalen vertellen onze loopbaancoaches over hun ervaring met de begeleiding van wethouders. Dit was deel 1 van 4. De volledige reeks wordt gepubliceerd in Binnenlands Bestuur Magazine van 11 maart 2022.