De kunst van het leren

Donderdag 29 november sprak Arbeid- en Organisatiepsycholoog/Trainer Arjan van Dam in Bezoekerscentrum De Hoep (PWN) over de kunst van het leren. Een expertisebijeenkomst georganiseerd door POSG. De aanwezigen waren HR- en Mobiliteitsadviseurs en Managers werkzaam binnen diverse overheidsinstanties. Een inspirerende bijeenkomst die voor de aanwezigen veel stof tot nadenken gaf.

Mensen die leerdoelen stellen zijn in het voordeel ten opzichte van mensen die prestatiedoelen stellen. Toch zijn we veel vaker geneigd een prestatiedoel te stellen en hiermee gefocust op het te behalen eindresultaat. Hier worden we immers ook op afgerekend. Van Dam licht uitgebreid toe waarom dit niet effectief is en dat we beter de focus op ontwikkeling kunnen leggen in plaats van het eindresultaat.

Om het verschil tussen een prestatie- en leerdoel te verduidelijken, wordt ons gevraagd iets te noteren dat we nog willen bereiken, maar lastig is. Dit blijkt in bijna alle gevallen een prestatiedoel te zijn. Vijf minuten later dienen we vóór dit resultaat “Ik wil leren om…” te zetten. De manier van het kijken naar dit doel blijkt hiermee drastisch veranderd.

In het tweede deel zoomt van Dam onder meer in op (intrinsieke- en extrinsieke) motivatie en de positieve effecten van het stellen van leerdoelen. Regie nemen over je eigen ontwikkeling lijkt hierbij essentieel om je doelen te bereiken en van waarde te zijn en te blijven voor je omgeving.

Onderzoeken en casuïstiek volgen elkaar deze middag snel op en worden gepresenteerd met een grote dosis humor. Soms is het hierdoor zelfs onduidelijk of we bij cabaretvoorstelling of een expertisebijeenkomst zitten. Al met al een geslaagde middag waarover nog veel nagepraat werd op de aansluitende borrel.

Deze of andere bijeenkomsten van POSG bijwonen? Volg POSG op LinkedIn en/of laat uw gegevens bij ons achter om geen toekomstige bijeenkomsten te missen.

Terug naar het nieuwsoverzicht >>