Wethouder weet wat je waard bent!

Johan Kok | Senior Managing Consultant

In het samenwerken met bestuurders merk ik altijd een bepaalde senioriteit. In de praktijk bij POSG zien we dat senioriteit veel meer is dan leeftijd alleen. Het is ook leeftijd onafhankelijk, want naast leeftijd is kennis en ervaring van vraagstukken en organisaties, en de houding en het gedrag cruciaal. En die mix is nou juist wat senioriteit zo waardevol maakt.

Hierin schuilt een misverstand. Immers iedereen weet en ziet toch die ervaring en kennis van die bestuurder! Laat dat nou niet het geval zijn. Na een bestuurdersperiode is vaak niet meer goed zichtbaar voor de markt, voor organisaties, wat een ex-bestuurder weet en kan. De ex-bestuurder is zich hier vaak niet van bewust en zij/hij doet zichzelf tekort!

Door bewust te zijn van die kwaliteiten en in haar/zijn ambitie en koers daar aansprekende taal voor te hebben, wordt de zichtbaarheid en de arbeidsmarktwaarde van de ex-bestuurder aanmerkelijk vergroot. Dit geeft vaak een energieboost en focus die helpt bij gesprekken in het netwerk.

In de loopbaanbegeleiding geef ik die competenties en kwaliteiten weer ‘beeld en geluid’. Ik haal dat naar boven en samen geven we er taal aan zodat de ex-bestuurder in gesprek optimaal duidelijk maakt wat haar/zijn waarde is, óók voor de ander.

In onze gesprekken en groepsactiviteiten kan hier volop mee geëxperimenteerd worden zodat altijd optimaal aangesloten wordt bij haar/zijn eigen stijl. Zo komt wat soms deels nog in de black box zat, outside the box en beschikbaar in gesprekken en voor de arbeidsmarkt.

Via de gezamenlijk in te zetten netwerken komt het merendeel van kansen en opdrachten, in de vorm van (interim)werk en banen, op ons pad. Het gaat dan om de netwerken van onze POSG consultants, de deelnemers aan ons Executive Career Coaching Trajecten en de netwerken van de POSG-zustermaatschappijen. Hierdoor ontstaat een mooie wisselwerking met deelnemers – allemaal ervaren bestuurders, managers, leidinggevenden en corporate topadviseurs – die tot mooie resultaten én een duurzame loopbaanstap leiden.

Lees hier meer over Executive Career Coaching van POSG >

In een reeks van vier verhalen vertellen onze loopbaancoaches over hun ervaring met de begeleiding van wethouders. Dit was deel 1 van 4. De volledige reeks wordt gepubliceerd in Binnenlands Bestuur Magazine van 11 maart 2022.