Waarom goede voornemens flauwekul zijn (en wat wél werkt)

Een bijdrage van Johan Kok, Senior Managing Consultant bij POSG

Dit is niet een van de vele pleidooien die je rond deze tijd van het jaar leest over bezinning en het maken van goede voornemens. Ik heb helemaal niets met goede voornemens. Flauwekul. Als coach zie ik dagelijks hoe goede voornemens hét recept zijn voor uitstel en afstel. Ik zie ook wat wél werkt: kiezen.

Drie hoofdingrediënten

Het recept voor keuzes maken bevat drie hoofdingrediënten: aandacht, bewustzijn en focus. Om maar met die aandacht te beginnen: daarmee doel ik op aandacht voor de ‘trage’ vragen zoals hoe je je voelt, waar je goed in bent en waar je blij van wordt. De bestuurders en managers die ik coach, stellen zich deze vragen nauwelijks. Ze hebben stevige banen. Geen tijd en ruimte. Werken hard. Buffelen door. Gedoe en stress, dat hoort erbij. Totdat ze door alle gedoe en stress noodgedwongen terug moeten schakelen of stil komen te staan. Dan moeten ze wel aandacht geven aan deze en andere vragen.

Bewust van jouw anker

Via gesprekken met een scherpe sparringpartner die de juiste vragen stelt, die benoemt en soms doorprikt, leidt aandacht altijd tot bewustwording. Zoals bij de directeur van een stichting die ik onlangs coachte. Hij kwam erachter dat ‘ruimte’ zijn woord was. Dat hij ruimte nodig had en hier zijn keuzes op wilde baseren. Het woord vormt sindsdien zijn hoofd-en-lijf-anker waar hij steeds naar terugkeert. Zo leidt bewustwording tot bewustzijn en tot focus op dat wat belangrijk is. En wordt willen ineens kiezen.

Deze vakantie eens geen goede voornemens

Voor iedereen die in de kerstvakantie tijd en ruimte hebben om eens met de benen op tafel of bij de open haard te bezinnen: fantastisch dat je aandacht schenkt aan jezelf, jouw gezin en loopbaan. Maak op basis van de uitkomst geen goede voornemens, maak keuzes. Op de top kun je namelijk nooit lange wandelingen maken, maar ze zijn wel heel bepalend.


Verder praten over keuzes maken of ons Executive Career Coaching programma? Je kunt mij bereiken door te mailen naar jakok@posg.nl of te bellen op 
06 115 173 04.