Vakmanschap

Vakmanschap was het thema van het VNG congres 2017. Op 14 juni zat ik, als loopbaanadviseur, samen met 2500 gemeentebestuurders, mijn doelgroep,  in de Zeelandhallen voor het plenaire ochtendprogramma. En dat werd enerverend.

Vakmanschap gaat verder dan inhoudelijke kennis van het vak en de vaardigheden die daar bij horen. Maar wat zijn nou die kwaliteiten, die een bestuurder in het publieke domein, anno 2017, nodig heeft?

Waarden, woorden en gedrag

Paul ’t Hart en Herman Pleij vanuit de wetenschap en Ingrid Thijssen en Peter van Uhm vanuit de eigen ervaring als bestuurder, lieten hier hun licht op schijnen. In een enquête gehouden onder bestuurders en burgers over het vakmanschap van de ideale bestuurder, scoren toegankelijkheid, transparantie, betrouwbaarheid, verbindend opereren met alle lagen van de maatschappij en integriteit hoog. Paul ’t Hart ging uitgebreider in op de laatste competentie van integriteit. Hij duidde dit als ‘heelheid’. Ik herken dit vanuit mijn werk met bestuurders. Naarmate er meer overlap is tussen de waarden, de woorden en het gedrag van de bestuurder, wordt hij/zij als meer integer en geloofwaardig gezien.

“Iemand moet het doen”

Ingrid Thijssen, COO van Alliander, had als relatief jonge en vrouwelijke bestuurder een nuchtere, stoere inbreng op het thema. Op de vraag hoe zij aan de top was gekomen, was haar antwoord: “Iemand moet het doen”. Lef, problemen oplossen, keuzes op het achtuurjournaal kunnen uitleggen (ook als het de plaszak betreft…), typeren haar leiderschapsstijl. Regelmatig racefietsen en sparren met haar kinderen, houden haar in balans.

Waar ben ik nodig?

Dan was daar Peter van Uhm, voormalig Commandant der  Strijdkrachten. Hij onthulde dat het voor hem een roeping was geweest om de publieke zaak (vrede) te willen dienen. Hij was als kind al weerbaar en aanvoerder van de klas. Geholpen door een paar mensen, die hem een aantal malen stevig bij de oren hadden gepakt, was hij tot hier gekomen. Elke kerst maakt hij de balans op: waar was ik het afgelopen jaar wel/niet nodig? Dit helpt hem vervolgens bij het bepalen waar hij zijn kostbare tijd aan besteedt. Als het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid en leiderschap tonen, ook onder moeilijke persoonlijke omstandigheden, is Van Uhm natuurlijk een man die respect afdwingt. Ook hier in de Zeelandhallen kreeg hij het muisstil en wist hij mij in het hart te raken.

Doe maar gewoon

Herman Pleij tenslotte, plaatste een en ander in een historisch en heerlijk, humoristisch perspectief. Koopmanschap, onderhandelen en netwerken zitten ons in het bloed. ‘Doe maar gewoon’ blijkt ook voor onze bestuurders een uitstekend advies. Natuurlijk had hij daar schitterende anekdotes bij, zoals Joop den Uyl die te laat was voor een afspraak op de Poolse ambassade, omdat hij nog van de camping moest komen.

Zoals gezegd een mooie ochtend. Een paar duizend gemeentebestuurders konden hierdoor gesterkt, hun belangrijke werk weer hervatten. Dat geldt ook voor deze loopbaanadviseur.

Lydia van der Poel
Senior Loopbaanadviseur
06 534 054 35 | LvanderPoel@posg.nl

Benieuwd wat POSG voor u als manager of bestuurder in het publieke domein kan betekenen? Bekijk ons Executive Career Coaching programma >