Testimonial: Mario Bertollo

Aan het woord: Mario Bertollo
Voorheen Penitentiaire Inrichtingswerker bij Dienst Justitiële Inrichtingen, nu toezichthouder bij de Gemeente Texel.

“Ik heb nu veel meer vrijheid”

 

“In 1989 ben ik begonnen als bewaarder portier zoals dat mooi heet. Ik begon in Rotterdam en heb de overstap gemaakt naar Noord-Holland. In 1991 ben ik penitentiair inrichtingswerker geworden en gebleven tot 2018. Ik heb een aantal sluitingen meegemaakt en in de laatste gevangenis had ik het niet naar mijn zin. Ik heb lang getwijfeld aan een overstap. Moet ik deze gok wagen? Want kom maar weer eens aan het werk na 30 jaar hetzelfde te hebben gedaan. Toch heb ik de gok genomen om een loopbaanstap te zetten bij POSG, voornamelijk doordat de toenemende irritaties op mijn werk op mijn gezondheid begonnen te spelen.

Aan het begin van het programma stond ik er sceptisch tegenover. Naarmate de tijd vorderde en ik de trainingen volgde kreeg ik er steeds meer vertrouwen in. Ik zat gelukkig in een trainingsgroep die vrij assertief en eerlijk was. Dat had ik nodig. Ze maakte mij bijvoorbeeld duidelijk dat ik vrij dominant aanwezig was. Dat is ook niet vreemd als je 30 jaar met boefjes werkt. Ik moest milder worden en dat is mij aardig gelukt. Ook de inhoud van de trainingen en de handvatten die ik van POSG kreeg vond ik er goed. Bijvoorbeeld de LinkedIn training; ik zou uit mijzelf nooit naar dat platform zijn gegaan, maar uiteindelijk ben ik juist daar benaderd voor mijn droombaan. Ik werk nu als toezichthouder bij de gemeente Texel en dit bevalt erg goed. Ik werk als een soort inspecteur en dat heeft raakvlakken met wat ik al deed. Tegelijkertijd heb ik nu veel meer vrijheid dan voorheen. Ik kan bijvoorbeeld veel meer naar buiten in plaats van dat ene uurtje per dag.

Ik merk dat veel mensen hun vastigheid niet willen opgeven. Helemaal als je ergens lang zit. Begrijpelijk, ik heb dat zelf ook gehad. Toch zou ik het Mobiliteitsdienstverband aanraden. De gesprekken en trainingen hebben een vrijblijvend karakter waardoor je de tijd en ruimte krijgt om tot jezelf te komen en tegelijkertijd is het een beetje sturend waardoor je aan je toekomst werkt. En natuurlijk zijn het gelijkblijvende salaris en ABP-pensioenopbouw ook niet onprettig. Hoe dan ook, als je er voor kiest: ga er open en positief in!”

Benieuwd naar het Mobiliteitsdienstverband? Lees meer >>