Politiek is als topsport; wat doe je na de top?

Een bijdrage van Gerard Kerkhof – Senior Managing Consultant

Koude douche

Het is als een koude douche voor veel politici. Daar zit je dan; weggestemd, uitgerangeerd, opzij gezet, gepasseerd. Van de ene op de andere dag geen macht meer, geen beslissingsbevoegdheid, geen aanzien meer. Je hebt je een slag in de rondte gewerkt en met waardering. Dacht je. Het ‘Diederik Samsom-effect’ zullen we maar zeggen; u wordt bedankt. Het lijkt een afgang, maar is dat ook zo? De nieuwe situatie biedt juist hele nieuwe perspectieven. Hoezo een stap terug?

Regie nemen

Ook topsporters weten dat er een eind aan hun carrière komt, meestal al rond hun 30e. Ze willen er vaak niet mee bezig zijn. Gefocust als ze zijn op hun doelen. En zo hoort het ook. Jonge topsporters worden daarin ondersteund door coaches. Neem nou Epke Zonderland. Tijdens zijn weg naar de top investeerde hij al in een academische studie. Epke slingert heus niet tot zijn 50e aan de rekstok. Na zijn top kan hij aan de slag als arts. Daar kun je als politicus een voorbeeld aan nemen.

Hoe verder?

Natuurlijk is er leven na het politicus zijn. Maar ook politici moeten door de remotiecurve heen. De fasen waar een professional doorheen gaat om zichzelf te herpakken; opnieuw uit te vinden; wat ga ik daarna doen? Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Wij als loopbaancoaches vertalen die processen naar het politieke bedrijf en nemen ex-politici daar in mee.

Veel politici ervaren het als een stap terug in hun carrière. Het is een van de laatste taboes in Nederland, zo lijkt het wel. Zit jezelf niet te veel in de weg met dat taboe! Hoezo een stap terug? Wij spreken tegenwoordig liever van remotie (opnieuw bewegen) of carrièrewending, daar kun je meer mee of niet? Carrièrewendingen zijn immers van alle leeftijden.

Verwachtingen

Soms ligt de volgende stap in het verlengde van wat iemand eerder deed. Een goede voetballer kan door als trainer, maar dat is lang niet altijd succesvol. En zo zit in iedere wethouder ook geen nieuwe burgemeester. Maar er zit misschien iets heel anders in je. Misschien niet hoger op de maatschappelijke ladder, maar wel iets waar je plezier in hebt en in kan uitblinken!

Mag ik een voorbeeld geven? Een ex-burgemeester van een kleine gemeente die ik in begeleiding heb, heeft het ‘stuur’ letterlijk omgegooid. Hij wordt opnieuw bestuurder, maar nu van een bus! Gewoon omdat hij dat leuk vindt en onder de mensen wil zijn. En hij is helemaal happy! Dat is pas stoer. Een zogenaamde stap terug kan dus écht een stap vooruit betekenen!

Bekijk ook onze advertentie die is verschenen in
Binnenlands Bestuur editie 1, 2017:

Advertentie GK_wethouders_printscreen

Meer weten?
Voor meer informatie neemt u contact op met Gerard Kerkhof, Senior Managing Consultant bij POSG via 06 218 075 63 of
per e-mail via gkerkhof@posg.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht >>