Omgaan met medewerkers die opgesloten zitten in hun baan

Afgelopen donderdag sprak dr. Merel T. Feenstra-Verschure op onze expertisebijeenkomst ‘Omgaan met medewerkers die opgesloten zitten in hun baan’. Een onderwerp dat de kern van de dienstverlening van POSG raakt en waar de spreker een week eerder op promoveerde. De zaal was gevuld met voornamelijk leidinggevenden en HR-professionals binnen de (semi-) publieke sector. De inspirerende middag bood nuttige inzichten en praktische handvatten voor de toehoorders. 

Senior Adviseur Mobiliteit Jolanda Roest en directeur Jan-Willem Kok trapte de bijeenkomst af en dr. Feenstra-Verschure nam de aanwezigen vervolgens enthousiast mee door haar kersverse onderzoeksresultaten. Ook trends op de arbeidsmarkt, streven naar perfectie door social media en heersende taboes op opgesloten zitten in een baan, werden benoemd. Om het taboe te doorbreken en een echte gedragsverandering te bewerkstelligen blijkt een open dialoog tussen werknemer en werkgever een basisvoorwaarde.

Arbeidsmobiliteit op de agenda

In het tweede deel van bijeenkomst volgde een paneldiscussie onder leiding van Senior Adviseur Mobiliteit Jolanda Roest en dr. Feenstra-Verschure, waarbij twee ervaringsdeskundigen aan het woord kwamen: een professional die met de hulp van POSG een loopbaanstap wist te zetten en een werkgever die betrokken was bij medewerkers die vastgelopen waren. De zaal werd actief betrokken bij het panelgesprek, er werden volop vragen gesteld en vele bezoekers kwamen aan het woord om uit te leggen hoe zij met dit onderwerp binnen hun organisaties omgaan. Dit varieerde van levensloopbegeleiding tot het goede (en veilige) gesprek en van een ‘leven lang leren’ tot vitaliteit.

 

“Het is geen optie om geen opties te hebben”
Bezoeker bijeenkomst over het als HR-professional of leidinggevende
in goede banen leiden van gesprekken over een loopbaan.

 

Oprechte aandacht

Er heerste consensus in de zaal dat wanneer het om cultuurverandering gaat, er geduld nodig is, maar ook dat oprechte aandacht voor medewerkers het allerbelangrijkste is. Vaak worden de zittende medewerkers voor lief genomen en is er meer aandacht voor nieuwkomers of niet functionerende medewerkers. Alles daar tussenin krijgt minder of geen aandacht wat de kans dat medewerkers locked@thejob raken alleen maar groter maakt.

Al met al was het een zeer geslaagde middag waar nog veel over werd nagepraat tijdens de aansluitende borrel.

 

Bijeenkomsten van POSG

Op de hoogte blijven van toekomstige expertisebijeenkomsten van POSG? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Meer over het Mobiliteitsdienstverband van POSG

POSG helpt medewerkers die opgesloten zitten in hun baan met het unieke Mobiliteitsdienstverband. Het Mobiliteitsdienstverband biedt medewerkers de zekerheid van een dienstverband en de ruimte om te ontdekken welke richting het meest kansrijk en interessant voor jou is. Dit alles met waarborgen omkleed. En onder arbeidsvoorwaarden die identiek of gelijkwaardig zijn aan die van je voormalige werkgever, inclusief ABP-pensioenopbouw. Lees hier meer over de mogelijkheden >