De kracht van senioriteit; het verhaal van Ad van Zetten

Dit artikel verscheen ook in Binnenlands Bestuur editie 13, jaargang 2020.

Ad van Zetten (61 jaar) werkt jarenlang met veel plezier en naar volle tevredenheid als sectiehoofd Ruimtelijke Ordening en Huisvesting bij een grote gemeente. In 2015 treedt een nieuwe directie aan. Vanaf dat moment gaat het bergafwaarts. Hij kan nog maar weinig goed doen. Ad legt zijn managementtaken neer en krijgt een andere functie. Loyaal als hij is, blijft hij zijn werkgever trouw. Totdat het in 2019 écht niet meer gaat. Hij start met het Executive Career Coaching traject bij POSG. “Ik had eerder hulp moeten vragen.”

Het verhaal van Ad staat niet op zich. Er zijn zovelen die jarenlang bij een gedegen werkgever een stevige MT-functie bekleden en op een gegeven moment vastlopen. ‘Opgesloten in je baan’ zoals dat heet. “Ik had een uitdagende managementfunctie, met een goed salaris en dito pensioen,” vertelt Ad. “Ik ging elke dag met een lach naar m’n werk.” Totdat de nieuwe directie besloot hem een functie als stafjurist te geven. Geen managementtaken meer. “Dat voelde als gezichtsverlies. Toch besloot ik ervoor te gaan en te laten zien wat ik waard was”, vertelt Ad.

Moeilijke stap

Maar hoe Ad ook vocht, hij kreeg het tij niet gekeerd. “Het leek alsof iedereen het op mij gemunt had,” zegt hij. “Er werd óver mij gepraat en niet met mij. Ik voelde me een buitenstaander.” Uiteindelijk neemt hij zijn nieuwe manager in vertrouwen.

“Dat was een moeilijke stap, waar ik lang over heb gedaan om die te zetten”, vertelt Ad. “Ik vertelde hem dat ik bij deze werkgever niet gelukkig meer was. Dat er iets moest gebeuren.” Zijn manager erkent zijn kwaliteiten en gunt hem een nieuwe start. Hij brengt Ad in contact met POSG.

Spiegel

In februari 2019 start Ad met het Executive Career Coaching traject bij POSG. Gerard Kerkhof begeleidt hem. “Ik trof een teleurgestelde, onzekere man aan. Ad begreep niet hoe het zo mis was gegaan. Waarom was hij van een goede manager, zo in achting gedaald? Laagje voor laagje ben ik gaan afpellen.”

Al snel blijkt dat Ad heel veel kennis heeft, een fantastische jurist is, maar het maken van verbinding met mensen lastiger vindt. “Dat was ontzettend confronterend”, vond Ad. “Gerard hield mij steeds weer een spiegel voor. Na een aantal gesprekken zag ik in dat hij gelijk had. Ik dacht altijd dat een managementfunctie mij goed paste, maar het inhoudelijke vak jurist past mij veel beter.”

Tom Poes

Vooral in complexe, bestuurlijke vraagstukken liggen Ad’s kwaliteiten. “Ik herinnerde me dat een oud-wethouder me Tom Poes noemde. Dan belde hij me en zei: ‘Tom Poes, verzin een list.’ Ik heb altijd overal een oplossing voor. Hoe moeilijker de bestuurlijke kwestie, hoe leuker ik het vind.” Ad omarmt zijn kwaliteiten en leert die kwaliteiten én zijn senioriteit ook in een sollicitatie te verkopen. “Dat was wel even oefenen, maar ik werd er aardig bedreven in”, vertelt Ad.

Het leverde hem een interimbaan als bestuursjurist bij de gemeente Alkmaar op; een netwerkcontact van POSG. “Ineens werd ik weer gewaardeerd”, vertelt Ad. “Sterker nog: er werd lyrisch over me gesproken. Ik wist niet wat me gebeurde.” In die interimjob kon hij eindelijk laten zien wat hij in huis heeft. Dat zijn senioriteit juíst een meerwaarde is. “Ik kwam los van mijn vorige werkgever. Dat was ook echt nodig.”

Vis in het water

Naast tal van sollicitatiegesprekken bij gemeenten, kreeg hij uiteindelijk een baan bij de Nationaal Coördinator Groningen als bestuursadviseur. De Nationaal Coördinator Groningen is een samenwerking van zes Groninger gemeenten in het aardbevingsgebied. Hij is daar op 61 -jarige leeftijd in vaste dienst aangenomen vanwege zijn veelzijdige kennis en bestuurlijke ervaring. Gerard: “Ad wordt enorm gewaardeerd om zijn goede inzicht over de samenhang der dingen. Zijn senioriteit is nu juist een enorme pre tussen jongere collega’s.” “Ik voel me hier als een vis in het water”, vertelt Ad. “Ik doe waar ik goed in ben, het kost me geen enkele moeite en ze zijn erg tevreden over me.”

Taboe

Ad had niet durven hopen dat hij deze stap nog zou gaan maken op zijn leeftijd. Hij hoopt dat zijn verhaal dan ook een motivatie voor anderen is. “Twijfel nooit aan jezelf, maar vraag hulp als je vastloopt*. Het heeft mij zo ontzettend veel gebracht.” Gerard vult aan: “55-plussers denken dat ze niet zoveel kans op de arbeidsmarkt meer hebben. Dat is niet waar. Vooral hbo’ers en wo’ers worden gewaardeerd om hun kracht, wijsheid en kennis. Helaas is het een taboe om met iemand te gaan praten en hulp te zoeken als je vast zit in je baan. POSG kan helpen om je verder te brengen. Er zijn tal van mogelijkheden, juist voor 55-plussers.”

Zoals verschenen in Binnenlands Bestuur. Klik op de afbeelding voor vergroting.


Expertisebijeenkomsten
POSG organiseert regelmatig expertisebijeenkomsten met het thema ‘Omgaan met medewerkers die zich opgesloten voelen‘ en ‘De kracht van senioriteit’. Weten wanneer de volgende bijeenkomst is en hoe je je kunt aanmelden? Kijk in onze agenda >

Executive Career Coaching van POSG
Executive Career Coaching is een programma voor duurzame loopbaanontwikkeling, toegesneden op de hogere echelons van het openbaar bestuur en publiek domein. In 2019 heeft ruim 90% van de kandidaten een structurele loopbaanstap gezet. Meer informatie >