Kennis van boardroom dynamics is belangrijk als toezichthouder, maar plezier is belangrijker

Donderdagmiddag 2 maart konden onze kandidaten en collega’s van Hoger Managent en Bestuurders op ons kantoor in Amsterdam een themabijeenkomst bijwonen over toezichthoudende functies. Vooral onder kandidaten die bij POSG een loopbaantraject volgen in het kader van de APPA-regeling bleek een hoge interesse te zijn voor dit onderwerp.

Chris Mulder, specialist in crisisinterventies en boardroom dynamics, verzorgde een inleiding. Hij bracht 25 jaar ervaring mee als manager en senior executive in onder andere internationaal businessmanagement. Chris verzorgt momenteel masterclasses bij onder andere Nyenrode. Zijn verhaal bevatte veel herkenbare praktijkvoorbeelden van crisis- en fraudesituaties en inhoudelijke achtergrondinformatie die voor (potentiële) toezichthouders en/of commissarissen van belang zijn.

Vanuit een historisch perspectief kwamen we aan bij de nieuwste ontwikkelingen en ontstonden geanimeerde gesprekken. Het ging onder andere over de overgang van aandeelhouderswaarde naar belanghebbendenwaarde, good governance, moreel kompas, integriteit en de ontwikkelingsfase van een organisatie. En van de ‘oude’ verticale, bureaucratische legitimering van toezicht houden, tot de huidige ‘rimboe in bestuurskamers’, waarin alles met elkaar samenhangt, ook wel boardroom dynamics genoemd.

De kern van de middag was: 1. weet waar je aan begint, 2. gevraagd worden is mooi, maar ken jezelf, 3. oriënteer je vooraf goed en wellicht het allerbelangrijkste: 4. doe het alleen als je er energie en plezier uit haalt. En dat is een prachtige link met de begeleiding van onze kandidaten.

Meer weten?

Wilt u weten welke loopbaanbegeleiding wij bieden aan (voormalig) politiek ambtsdragers? Of wilt u meer weten over ons Executive Career Coaching programma? Neem dan contact op met Johan Kok, Senior Managing Consultant bij POSG via
06 115 173 04 of per e-mail via jakok@posg.nl.