Het taboe van demotie voorbij?!

We leven (nog steeds) in een prestatiegerichte maatschappij, waar je als succesvol gezien wordt als je carrière in stijgende lijn gaat. Een stap terug op de carrièreladder, al dan niet gedwongen, betekent dat je zaken moet uitleggen. Demotie heeft als begrip immers geen positieve lading. Maar teruggaan van een hogere functie naar een lagere kan ook meer persoonlijke vrijheid opleveren waardoor je bewuster kunt leven en het ook je kwaliteit van leven vergroot.

Onze praktijk: het kruispunt

De gemiddelde leeftijd van medewerkers waar wij in onze dagelijkse praktijk mee in gesprek komen, is 52 jaar. Deze medewerkers zijn vastgelopen in hun werk, en daardoor soms ook in het leven. Ze staan op een kruispunt en hebben hulp nodig bij het kiezen van een richting. Soms worden ze hiertoe ‘gedwongen’ door hun werkgever, vanwege een reorganisatie, arbeidsconflict of functioneringstraject. Maar gelukkig zien we steeds vaker dat mensen vrijwillig aangeven dat ze niet meer passen in hun huidige functie of bij de organisatie. Zij geven aan dat het tijd is om iets anders te gaan doen, zeker omdat ze nu langer moeten doorwerken. Vaak zitten ze al jaren op, nagenoeg, dezelfde stoel; een stoel die niet lekker meer zit. Of ze moeten door verschillende omstandigheden op hun tenen lopen. Zo kan het zijn dat ze te hoog zijn doorgegroeid, onvoldoende ontwikkeling hebben doorgemaakt, of zich niet prettig voelen bij de veranderende rol.

Taboe vs geluk

Veel mensen durven niet aan te geven dat ze hun werk niet meer leuk vinden. Ook omdat het onduidelijk is welke gevolgen een dergelijke stap heeft voor hun financiële situatie, ze geen gezichtsverlies willen leiden en ze bang zijn geen ander werk te kunnen vinden. Blijkbaar hangt er nog een taboe rondom het aangeven dat je je werk niet meer leuk vindt. Zowel in onze voorgesprekken met kandidaten, als tijdens de begeleidingstrajecten besteden wij daarom veel aandacht aan dit onderwerp en proberen wij de zelfregie van mensen te vergroten. Iedereen wil immers leuk werk, want dit vergroot de kwaliteit van leven. En anno 2017 is dit ook steeds belangrijker voor mensen, net als vrije tijd. Ofwel de work-life-blend.

Hulp uit België

Maar hoe kun je als werkgever medewerkers dan stimuleren om opnieuw in beweging te komen? De Vlaamse onderzoekster Tanja Verheyen is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en houder van de onderzoeksleerstoel over carrièrewendingen. Samen met haar partner, Bob Vermeir, schreef ze het boek: ‘Remotie. Een stap terug is een stap vooruit’. Hierin beschrijft zij hoe werkgevers en werknemers beter met demotie kunnen omgaan en het bespreekbaar kunnen maken. Samen met Tanja Verheyen organiseren we in maart een drietal expertisebijeenkomsten om verder te praten over remotie en u sleutels aan te reiken om een dergelijk proces te objectiveren en structuur te geven:

  • 9 maart in Den Haag
  • 16 maart in Nijmegen
  • 23 maart in Leeuwarden

Aanmelden kan via www.posg.nl/agenda. Komt u ook?

Meer weten?

Wilt u meer weten? Wij komen graag bij u langs om over dit onderwerp te praten, dus neem gerust contact met ons op!

Carola de Croon
Adviseur Mobiliteit regio Gelderland
06 158 603 99

Jolanda Roest
Adviseur Mobiliteit regio Noord
06 118 713 86