Een zomer van rust, reflectie en QR-codes

Een bijdrage van Kim Cortenbach – Senior Adviseur Mobiliteit

De vakantieplannen van je collega’s vliegen je om de oren, althans. Ik schreef er al eens eerder over. Na deze bijzondere tijd gaan mensen heel graag weg en het liefst ver. Maar niet zomaar, er komen allerlei nieuwe zaken bij kijken; codes geel/groen, QR codes nationaal- internationaal, negatieve PCR test binnen 48 of toch 72 uur? Ik luister ernaar, praat er over mee en trek ondertussen mijn eigen plan.

Ik ben net verhuisd en in augustus drie weken vakantie als vooruitzicht. Dan is de verbouwing klaar en ga ik er heerlijk van genieten. Ga ik op vakantie, of toch niet? Naar die ene plek? Die plek van 20 jaar geleden, waar ik altijd tot rust kom (van de gedachte alleen al). Rust, op een plek die ruimte biedt voor reflectie, voor nieuwe herinneringen en tradities.

Het decor op deze plek verandert nooit echt: denk aan witte houten strandhuisjes, waar houten strandstoelen staan (die er gezellig uitzien, maar verschrikkelijk oncomfortabel zitten). En waar je tegenwoordig ook op een goed ligbed “een klein pintje kunt pakken”, want ja ik heb het over de Belgische Kust.

Gelukkig de nog altijd zelfde bakker die op elk moment een levenswijsheid paraat heeft naast de croissants, chocoladebroodjes en andere heerlijkheden.

Reflecteren, dromen, tot rust komen en vragen stellen: Wat ga ik na deze vakantie doen? Waar word ik blij van en waar wil ik toevoegen? Ik werk al lang bij POSG, is het tijd voor verandering? Kan ik mezelf nog genoeg ontwikkelen en vooral: word ik er blij van? Het antwoord op beide is ja. Ik ben trots op POSG en wat wij hier samen bereiken.

Ook mij geven de vijf fasen van ons Mobiliteitsdienstverband van POSG een goede houvast: Reflectie, Ambitie, Oriëntatie, Actie en Realisatie. Elke fase wordt gekenmerkt door een aantal overwegingen en vragen die je jezelf kunt stellen vanaf je ligbed op vakantie of daarna als je weer aan het werk gaat.

Reflectie

Kijk terug op het afgelopen bijzondere jaar. Realiseer je hierbij dat het nooit meer terug komt, maar dat je er wel van kunt leren. Neem afstand en kijk met een frisse blik. Afstand nemen en loslaten is niet eenvoudig, maar zeker iets dat bij werken hoort en wat ook gezond is. Het helpt je bij het reflecteren en bij het zien van jouw rol in het grote geheel.

Ambitie

Wat wil ik bereiken? Is dit haalbaar? Hoe pak ik dit aan? Waar het doel voor de één betekent een carrière die steeds hoger en verder gaat, is dit voor een ander een stuk minder relevant. Per persoon kan de aanpak verder sterk verschillen. Zowel grote en kleine dingen kunnen het verschil maken. Dit kan uiteenlopen van het switchen naar een andere baan of naar het veranderen van hele kleine dagelijkse gewoontes, het net even anders doen.

Oriëntatie

Je ambities zijn helder zijn en je hebt een idee hoe je dit wilt bereiken, dan richt je je vizier op je omgeving. Welke ontwikkelingen zijn er gaande? Welke bewegingen maken mensen en organisaties? Hoe wil ik mijzelf daar tussen voegen? Wanneer ben ik het meest in mijn element?

Actie & Realisatie

Na de vakantie is het tijd terug te keren in de actiestand. Maak je plan van aanpak concreet. Begin klein en verander ingeslopen onbruikbare gewoontes. Een gelukkig(er) mens leidt tot een succesvol(ler) mens en niet andersom. Blijf niet hangen in eeuwige reflectie en dromen, maar kies voor echte verandering!

Genoeg vragen en overwegingen voor de komende weken. Voor de één vindt dit plaats in een setting met eindeloos nieuwe indrukken, voor mij op die heerlijk vertrouwde plek. Ik koop nog een chocoladebroodje bij de plaatselijke bakker en als hij mij voor de zoveelste keer dezelfde wijsheid meegeeft, knik ik instemmend. Ik ben klaar voor actie straks!

Geniet van een mooie zomer en graag tot daarna!