Duik in je loopbaan!

Als het om onze vakantieplannen gaat, zijn we vaak zeer kritisch. We maken tijd om de verschillende opties door te nemen en de uiteindelijke keuze tot in de puntjes voor te bereiden. Zo creëren we voor die paar weken per jaar de perfecte omstandigheden. Als we onze vakantie zo kunnen perfectioneren, waarom dan niet onze loopbaan?

Duik er in!
Je komt zonder werk te zitten of besluit zelf iets anders te gaan doen. Zelfs in een aantrekkende arbeidsmarkt moet je beseffen: het waait niet naar je toe. Duik je loopbaanplannen net zo in zoals je doet bij het plannen van die vakantie, of het vinden van de juiste studie of opleiding voor jezelf of de kinderen.

Blik terug
Weet je niet waar je moet beginnen? Pak je LinkedIn-profiel of CV er bij en blik daarmee terug op de afgelopen jaren. Welke functies heb ik gehad en bij welke projecten was ik betrokken? Geef vervolgens cijfers aan de verschillende functies en/of projecten. Waar kreeg ik energie van? Waar heb ik een duurzame bijdrage aan kunnen leveren? Waarom was dit zo?

Het belang van reflectie op je loopbaan valt niet te onderschatten en maakt het waarschijnlijker dat je nieuwe loopbaanstap een duurzame zal zijn.

Pak de regie
Er zullen altijd mensen om je heen zijn die je willen helpen. Maak hier ook gebruik van, maar besef tegelijkertijd goed dat je zelf aan zet blijft. Als Adviseur Mobiliteit zie ik vaak professionals beginnen aan een Van Werk naar Werk-traject terwijl ze nog zoekende zijn naar hun rol in hun eigen zoektocht. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is verklaarbaar; het verliezen of opzeggen van een baan heeft veel impact op een mens. Maar als je dan ronddobbert in die open zee vol mogelijkheden, wacht dan niet té lang; grijp die aangereikte reddingsboei en zwem zelf naar het vaste land.

Ik vind het mooi om te zien hoe professionals steeds meer hun regierol vinden en nemen naarmate een Van Werk naar Werk-traject vordert. Hoe proactiever ze worden, des te beter ze begrijpen hoe ze zelf de aangeboden hulp waardevol kunnen inzetten. Ik zie dit bij vrijwel iedereen gebeuren, ongeacht achtergrond of ervaring.

Ook deze zomer is een perfect moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Pak dat moment. Begin na de vakantie zo klein mogelijk en maak dat begin van een nieuwe loopbaanstap!