Droomzomer

Een bijdrage van Kim Cortenbach – Adviseur Mobiliteit

De vakantieplannen van je collega’s vliegen je om de oren. Ze gaan dit keer nog verder en het wordt het nog mooier en spectaculairder. Ik geniet van de verhalen, maar voor mij zijn deze plannen veel te spannend. Ik heb behoefte aan rust, op een plek die ruimte biedt aan reflectie. Deze plek heb ik 20 jaar geleden gevonden en ik kom er nog elke zomer.

Het decor in dit plaatsje verandert nooit: denk aan witte strandhuisjes met stapelbedden, chocoladebroodjes en houten strandstoelen (die er gezellig uitzien, maar verschrikkelijk oncomfortabel zitten). En vergeet niet de nog altijd zelfde bakker die op elk moment een levenswijsheid paraat heeft. Puur genot en de ideale omstandigheid om te reflecteren op mijn loopbaan, nieuwe doelen te stellen en een plan van aanpak te maken. Bij thuiskomst ben ik weer de chauffeur van mijn leven in plaats van de bijrijder. Ik heb gemerkt dat de 5 fasen van het Mobiliteitsdienstverband van POSG een goed stramien vormen bij het terugnemen van de regie: Reflectie, Ambitie, Oriëntatie, Actie en Realisatie. Elke fase wordt gekenmerkt door een aantal overwegingen en vragen die je jezelf moet stellen.

Reflectie

Kijk terug op het afgelopen jaar. Realiseer je hierbij dat het nooit meer terug komt, maar dat je er wel van kunt leren. Neem afstand en kijk met een frisse blik. Afstand nemen en loslaten is niet eenvoudig, maar zeker iets dat bij werken hoort en wat ook gezond is. Het helpt je bij het reflecteren en bij het zien van jouw rol in het grote geheel.

Ambitie

Wat wil ik bereiken? Is dit haalbaar? Hoe pak ik dit aan? Waar het doel voor de één betekent een carrière die steeds hoger en verder gaat, is dit voor een ander een stuk minder relevant. Per persoon kan de aanpak verder sterk verschillen. Zowel grote en kleine dingen kunnen het verschil maken. Dit kan uiteenlopen van het switchen naar een andere baan naar het veranderen van hele kleine gewoontes: het kiezen voor een normaal croissantje in plaats van één met chocolade.

Oriëntatie

Nu je ambities helder zijn en je een idee hebt hoe je dit wilt bereiken, is het tijd het vizier op je omgeving te richten. Welke ontwikkelingen zijn er om mij heen gaande? Welke bewegingen maken mensen en organisaties? Hoe wil ik mijzelf daar tussen voegen? Bedenk je hierbij met welke rol jij het meest in jouw element bent.

Actie & Realisatie

Na de zomer is het tijd terug te keren in de actiestand. Kies er voor om jouw opgestelde plan van aanpak daadwerkelijk te concretiseren. Wees niet bang om klein te beginnen en verander ingeslopen gewoontes. Een gelukkig(er) mens leidt tot een succesvol(ler) mens en niet andersom. Blijf dan ook niet hangen in eeuwige reflectie en dromen, maar kies voor echte verandering!

Genoeg vragen en overwegingen voor de komende weken. Voor de één vindt dit plaats in een setting met eindeloos nieuwe indrukken, voor mij op die heerlijk vertrouwde plek waar nooit iets verandert. Terwijl mijn collega in Azië over een gammel bruggetje boven een diep ravijn loopt, koop ik nog een chocoladebroodje bij de plaatselijke bakker. Als de bakker mij voor de zoveelste keer dezelfde wijsheid meegeeft, knik ik instemmend. Ik ben weer klaar voor actie.

Geniet allemaal van een mooie zomer en graag tot daarna!

Meer weten?
Voor meer informatie neemt u contact op met Kim Cortenbach, Adviseur Mobiliteit bij POSG via 06 295 161 04 of per e-mail via kcortenbach@posg.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht >>