Persoonlijk contact. Werkt al eeuwen.

Het gemak dient de mens. Technologie speelt daarin een steeds grotere rol. Met een paar muiskliks een maaltijd bestellen. Al swipend een partner vinden. Online een reis boeken naar verre oorden. Je inzetten voor een goed doel met een like op sociale media. Contactloos betalen op de markt. Het zijn naadloze, wrijvingsloze transacties die het leven makkelijker maken. Of misschien kunnen we beter zeggen: het zijn technologische hulpmiddelen die transacties vergemakkelijken.

In het straatbeeld is de opmars van moderne technologie onmiskenbaar. In iedere willekeurige stad gaat een aanzienlijk deel van de fi etsers over straat, verzonken in de wondere wereld van de smartphone. En onder de tred van voetgangers, getooid met koptelefoons in alle soorten en maten, transformeert elk willekeurig trottoir tot digitale snelweg, met daarop een wrijvingsloos verkeer van individuen, ieder in de eigen virtuele bubbel. Hoe groot is hiermee nog de kans op een toevallige ontmoeting, oogcontact of een praatje met een wildvreemde? En hoe groot is, meer in het algemeen, de stap van contactloos betalen en communiceren naar contactloos samenleven?

Bij POSG zijn we niet wars van technologie. Integendeel, we maken er volop gebruik van. Om locatie-onafhankelijk te kunnen werken. Om via online netwerken banen te werven voor onze gemotiveerde kandidaten. En vooral om mensen met ons Mobiliteitsdienstverband te helpen zich op de arbeidsmarkt vrij te lopen, waardoor ze beter zijn toegerust op uitdagingen als taakgericht werken en weer aanspeelbaar worden voor organisaties en bedrijven. De techniek is daarbij een vernuftig hulpmiddel. Maar waar het echt om draait is aandacht, persoonlijk contact. Daarin zijn we wel degelijk ouderwets. Mensen helpen hun toekomst vorm te geven, vraagt om tijd, geduld en – waar nodig – een kritisch klankbord. Vooral dat laatste geeft soms wrijving. Maar wrijving geeft ook warmte. En dat levert mooie dingen op. Of, zoals één van onze professionals het zegt: “Ik dacht dat het einde carrière was. Ik bleek er middenin te zitten.”

We wensen u heel fijne kerstdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar